Tuesday, August 18, 2009

MUSCOVY KERUTUK SRI PERAK

Bahan-bahannya.

1 ekor itik muscovy
A
2 paket rempah kerutuk (RM1.00)
1 batang kulit kayu manis
5 kuntuk bunga lawang
10 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
¼ kilo bawang merah
3 labu bawang putih
1 ½ inci halia

B
1 ½ biji kelapa (4 mangkuk santan)
½ cawan minyak masak
Garam, asam dan gula secukup rasa

Cara Membuatnya
Itik dibelah 4 - cuci dan toskan,
Bawang merah, bawang putih dan halia dimayang.
Masukkan minyak, tumis bahan A kemudian masukkan bahan B Tumis sampai
kekuningan, masukkan rempah kerutuk tumis lagi sampai naik minyak. Masukkan itik
kacau, biar sehingga 10 minit. Masukkan santan, garam, asam dan gula, biar sehingga
empuk kemudian angkat dan hidang.

2 comments:

alfrhnsby said...

thanks ...!

http://alfrhnsby.blogspot.com

n0n0n said...

no problem