Tuesday, December 29, 2009

lalalalala.....mungkinkah terjadi?

tajuk kat atas macam takleh blah....apa yg mungkin tu?ntah arr.....tp aku sgt berharap ia terjadi sbb hati aku tak berubah....

btw,mlm ni nk merepek sket pasal bisnes.....nape org kita masih takut nk berbisnes?ini persoalan yg sangat aku tak puas hati sampai ketika ini....bukan apa,takut.....takut rugi....cehhh....untung rugi tu berdasarkan pengalaman...there's no greater teacher than experience...ramai pernah rugi dan mengaku kalah mcm tu je....kalo dah mcm ni,maka mmg lah loser mereka ini....winners never give up but losers always give up....

modal?hahahaha....modal sbenarnye leh je kalo nk dapatkan...mcm aku ckp td la kn,usahakn kalo nk....kalo xnk,g men jauh2....modal ni banyak tempat leh cuba dapatkan....dari bank,dari Tekun tp bukan dari ahlong ok?kang tak pasal2 lingkup bisnes tu....try approach mana2 pegawai sbb diorang leh tolong explain pe yg kita nk....

so bisnes apa yg leh kita buat?banyak sbenarnya....makanan,servis,pertanian, ternakan dn macam2 lg....cuba try dapatkan pendapat mereka yg pernah bukak bisnes...analize apa yg perlu...try jadi sekreatif yg boleh untuk generate idea supaya bisnes leh berkembang.....

banyak lg yg nk dibincangkan tp aku hold dlu...nk tgk respond....kalo ade yg bertanya itu ini,aku leh je tlong....FOC je....ok la...nk balik tidow....penat tul hari ni....cuti yg tak serupa cuti je...wakakakakaka......harapnye n3 ni leh encouraged bloggers utk berbincang dan bertukar pendapat tentang bisnes.....nite2 n salam alls....

7 comments:

'AQILAH said...

kawan2 kelas hampir suku dah srt bsnss, ku je belom lagi..huuu

CCZ said...

bagus!!Melayu kena diyakinkan bahawa nenek moyang kita dulu sudah jadi peniaga antarabangsa. Kesultanan Melayu Melaka. Betul tak?

ahmad fais ishak said...

betol!

NenekPenne said...

bukan takut rugi atau apa tapi saya memang tak minat bisness sebab tak tau nak bisness apa...

hurly-burly-promulgate said...

aku bru jek bace entry ko neh...kebanyakkan org melayu takut tgg risiko..inovasi tak banyak walaupon ade perniagaan yang demand nye sgt la tinggi..tu yang aku dapat pikir...

LuVidA^^ said...

ida doakan ko cpt kaye non....ida tau ko ade cita-cita yg tinggi...yeayy yakin boleh

n0n0n said...

ida:
amin...............