Tuesday, July 28, 2009

Errrkkk.....resipi yg tak bernama.....

Semalam aku g shopping kat tesco...hampeh,mahal lak aku rasa....duk pusing2,belek sana sini baru la jumpa...so aku beli ayam sekor,beberapa jenis sayur dan rempah2....

Maka terhasil la lauk kat bawah ni.....aku tak taw nk bg nama apa tp berdasarkan resipi,pandai2 la bg nama pd resipi ni....tp apa2 pn aku amat berpuas hati sbb lauk ni sedap sgt2....tak sia2 aku berhempas pulas yg tak seberapa pulas...muahahaha...licin woooo..tp sory sbb kualiti gambar tak cantik...pkai hp murahan la katakan...nk upload ke sini terpaksa mms ke email lak...huhuhu...ok la...aku taknak buang masa....sebab tgh hari boss ajak g lunch...mggu depan dia kne transfer ke bintulu...muahahaha...


Bahan2 untuk lauk:
1. Ayam (sukati la nk banyak mana)
2. Terung panjang
3. Cili hijau
4. Carrot
5. bawang sket

Bahan2 utk memerap ayam:
1. Sos tiram
2. rempah kari
3. serbuk cili
4. jus lemon
5. garam
6. kicap seasoning(cdg nk pkai sos wheichester apekebende ntah tp mahal lak)
7. daun limau purut

Cara memasak:
1. Potong sayur, carrot dan cili hijau serta bawang kecik2.
2. Potong ayam. Gaul semua bahan perapan td...taktau nk cakap mcm mana sukatan sbb tambah ikut sesedap rasa je....kalo ade rasa kari,masam lemon tu kira ok ar...buat pekat pn takpe sbb nk perap kat ayam kn?
3. gaul ayam ngan perapan td dan perap dalam peti ais selama 30minit.lagi lama lagi bagus tapi jgn sampai tahun depan baru nk masak....
4. cukup time,bawak kluar ayam..susun elok2 sayur dan ayam td kat atas aluminium foil dan bungkus cantik2...jangan la cantik mcm bungkus hadiah lak...agak2 takde air leh masuk dah la...
5. Air yg dipanaskan dalam rice cooker yg telah mendidih menjadi alat utk memasak..muahyahahahaha...terkejut x?nk guna dapur pn boleh cuma periuk kukus takde jadi bedal la rice cooker ni...tapi ayam ni leh gak kalo nk dimasak atas kuali leper...terpulang arr pd cara masing2 cuma aku lg suka pkai rice cooker...senang nk kemas.
6. Jadi terpulang pd kreativiti masing2 la ye nk masak ayam tu mcm mana...kalo nk pkai rice cooker, rendam bungkus ayam td dalam air yg dah siap dipanaskan..jangan sampai bunkusan tenggelam,dalam separuh tenggelam cukup...masak dalam 30minit...hasilnya kat atas la...

ok la...anyway thanx la pada kak nor, kak ain dan lain2 yg memberi idea utk entri ni...tgk blog diowg ade mknan yg diowang masak,jeles pn ada...jd tercetusla entri ni...thanx gak kat kawan Africa aku yg bg idea masak guna rice cooker ni....selama ni ingatkan nasik(nasik goreng pn termasuk gak),nugget,roti je yg leh dimasak guna rice cooker...rupanya ayam ngan daging(dh try ngan mutton,mmg superb) pn sodap gak....k la dlu...adios smua

8 comments:

Nazra~ said...

apa kata letak nama dia 'ayam bersayur ala nonon'

^_^

n0n0n said...

wakakakaka...xbest langsung....bagi nama lain la...cepat2...sape dapat bagi nama paling sedap,aku bagi hadiah...muahahahaha

LuVidA^^ said...

eh eh...chef ke ni?
hahaha..
sedap ke tu?
nk cket ley?
:D

n0n0n said...

xpenah terpiki nk jd chef pn...cuma minat memasak je....sedap tu mmg sedap nk cket lak tu susah....mcm mana nk bg?wakakakaka

*Miss Geli^ said...

shedapnya terungg....

tapi mak ahkak tak kasi makan terung sangat..katanya...erm..katanya...ermmm...arrr

n0n0n said...

wakakakakaka...len mcm je bunyi?sure mak akak tak bagi makan timun skali....anyway thanx jenguk

kaklia said...

nampak cam menarik....:)

n0n0n said...

try laaa.....mmg best pon...ekekeke